top of page
Søk

Industrilandskap

Ole Morten Rokvam og Run Nylund Larsen

Prosjektrommet | 7. oktober - 22. oktober 2023


Industriell keramisk skulptur og foto av forlatt industriinteriør

Velkommen til utstillingen ”Industrilandskap” med keramiker Ole Morten Rokvam og fotograf Rune Nylund Larsen i Prosjektrommet. Utstillingen åpnes lørdag 7. oktober kl. 13, samtidig med Dølajazz Festivalutstillng. Musikals innslag ved Edin Johan Høier.


 

Se utstillingen i gallerirommet her:

 

Industri kan bety sivilisasjon, velstand og utvikling. Det kan også bety miljøkatastrofer og forurensning. I utstillingen ”Industrilandskap” med keramiker Ole Morten Rokvam og fotograf Rune Nylund Larsen betyr det estetiske opplevelser. Rokvam og Larsen har arbeidet sammen flere ganger tidligere, men aldri før et så stort og omfattende prosjekt. Tanken er at utstillingen vises flere steder, og utviklers over tid. Arbeider byttes ut underveis, inspirert av steder kunstnerne kommer til. Et forprosjekt til utstillingen ble vist i Risør høsten 2021, og har siden blant annet vært vist i Kunsthall Grenland, før den nå vises her på Galleri Zink.


Kunstnerne ønsker å utforske de operative industriområdene og de som har spilt ut sin rolle og nå ligger forlatt eller i ruiner. De ser med nye øyne på et landskap der alt er strengt underlagt bestemte funksjoner. I arbeidene snur de alt på hodet, funksjon og produkt blir underordnet. De skaper sine egne historier preget av nysgjerrighet og undring der form, lys og struktur er bærende elementer.


Keramisk industribygning
Ole Morten Rokvam

Ole Morten Rokvam holder til i Risør hvor han også driver sitt eget galleri. Rokvam arbeider innenfor keramikk og skulptur. Han selv sier om sine arbeider: “Mitt mål er å skape unike objekter som du enten kan bruke til noe praktisk eller som er rene skulpturer ment for å skape forundring, nye tanker og med en “link” til det historiske, gjerne innen arkitektur eller industri.

Rokvams arbeider ble innkjøpt av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim, Sørlandets Kunstmuseum i Kristiansand, Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen og Kunstindustrimuseet i Oslo.


"Mine nye arbeider bygger videre på arbeidene fra Kunsthall Grenland, men mitt søk etter uttrykket har blitt mer fokusert og har gått opp i størrelse. «Byggene» som danner rammen til arbeidene er like, men så vandrer de sine individuelle veier og kan stå alene eller sammen i et større landskap. " - Ole Morten Rokvam


Rune Nylund Larsen (1970) har sin kunstutdannelse fra Nottingham Trent University(England), Lahti Polytechnic (Finland) og Fotohögskolan i Göteborg (Sverige). Han arbeider med fotografi fra sin base i Risør og gjennom flere år har fotografen utforsket det industrielle landskapet. Larsen har hatt flere utstillinger i inn- og utland og arbeidene er innkjøpt av blant andre Norges Bank, Regjeringen, Ambassader og flere kommuner.


Forfallen industriinteriør, lilla og grønt lys
Rune Nylund Larsen

"Industrilandskapet har en markant plass i fotohistorien med pionerer som Alvin Langdon Coburn, Margaret Bourk-White og Bill Brant. På 1960-tallet fikk sjangeren en fornyelse med Düsseldorf skolens objektivitet ledet an av ekteparet Hilla og Bernhard Becher. En skole som skulle få stor innflytelse også i Norge med Per Berntsen som den fremste utøveren. Begge retningene har vært viktige i utviklingen av mitt kunstnerskap. Selv om jeg nå føler meg mest hjemme i den romantiske «pictorialistiske» tradisjonen som søker det vakre ønsker jeg noe av stramheten fra Düsseldorfskolen som en ryggrad i bildene mine. Landskapet krever på en måte noe av den tyske stramheten for å få fram poesien og det skjøre i landskapet. Mens Becher og Berntsen betraktet landskapet på avstand for å samle objektive former i gråtoner og flatt lys, søker jeg inn i bygningene, inn i mørket, til maskinene, til lyden og lukten av industrien. Til landskapet som ligger skjult, mystisk bak stengsler og høye murer. Her tar jeg med meg barndomserindringer fra en tid hvor min far, bestefar og oldefar alle jobbet i industrien. Her lager jeg kulisser til historiene som ble fortalt i familieselskapene. Her rigger jeg mitt kamera på stativ og lar det vare lyset sette sitt preg på bildene i eksponeringer på mange minutter." - Rune Nylund LarsenComments


Kategorier

Arkiv

bottom of page