top of page
Søk

ilma / luft

Kari Mølstad | glass

Juha Luukkonen | metall

3. september - 2. oktober 2022

Velkommen til kunsthåndverkutstilling med Kari Mølstad med glass og Juha Luukkonen med metall! Utstillingen åpnes lørdag 3. september kl. 13.


 

Kari Mølstad jobber med form og tekstur, ofte rolige former slik at teksturen og strukturen hun tilfører med slipninger får et slags lerret å utstille seg på. Tekstur er et gresk ord som betyr vev eller nett, og brukes blant annet for å beskrive overflatevirkning.


"Tekstur kan være glatt, mønster, relieff, ru og røff. Å følge formen med ett og ett spor, å bygge frem noe, gir en slags tilfredsstillelse av å skape noe eget. Akkurat mine hender lager sitt eget mønster, har sin egen rytme. Det gir også en beroligende følelse av å lage en slags orden, et eget puslespill; et nett som henger sammen."


Blåst og slipt glass

Mølstad blir inspirert av former i naturen, hvordan den forandrer og beveger seg, med årstider og vær; hvordan alt henger sammen.


Hun går ofte på oppdagelsesferd og finner finurlige former og prøver å formidle det inn i det hun lager. En slags stille hyllest til noe vi ikke klarer oss uten.

"Glass er i seg selv et litt magisk materiale; gjennomsiktig, bevegelig, til og med flytende, til det blir helt hardt. Et sterkt og skjørt materiale på samme tid. Det er utfordrende å mestre og samtidig alltid noe nytt å utforske.

Mitt utgangspunkt for å lage en form i glass er å blåse. Det starter alltid med ei boble, den runde formen er utgangspunktet. I utstillingen har jeg bøyd og tøyd bobleformen i ulike retninger; trykket luften dit jeg vil og også prøvd å gi den litt fri utfoldelse, og spille på lag med den."


 

Juha Luukkonen er metallkunstner og har siden 1994 drevet designstudioet Latimeria i Askola, Finland. Luukkonen arbeider med poesi i metall, en poet uten ord. Selv om han jobber med et materiale som ofte oppfattes som hardt og kaldt, etterstreber han å lage arbeider som har sensitivitet og følsomhet.


Tre-serien

Inspirasjonen til arbeidene kan komme fra veldig mange forskjellige steder. Ofte er det naturen som spiller inn, med skoger, vann og luft. Askola ligger midt på den finske landsbygda, omgitt av natur.


Inspirasjonen kan også komme fra en metallbit på bakken, eller kanskje et stykke musikk. Det kan også være kontraster og ny teknologi, som tre-serien, hvor den komplekse naturlige formen til treet blir laget ved hjelp av høyteknologiske lasere.Optisk illusjonsfat

Juha Luukkonen er opptatt at arbeidene skal vare, og at man ikke skal ta unødige ressurser fra naturen. Han arbeider mye med stål, et materiale som kan gjenvinnes uten at det mister sine kvaliteter, selv om arbeidene er laget for å vare in generasjoner.


Juha Luukkonen er utdannet ved Academy of Arts and Crafts i Kuopio og Institute of Design i Lahti. I tillegg til å drive designstudioet Latimeria har han deltatt på utstillinger over hele Europa, blant annet Norge, Danmark, Tyskland, Frankrike og mange flere.
Comments


Kategorier

Arkiv

bottom of page