top of page
Søk

Eva Harr - Landskap i uroens tid

5. november - 27. november 2022


Velkommen til utstillingen "Landskap i uroens tid" med Eva Harr på Galleri Zink! Utstillingen åpnes av Kyrre Dahl lørdag 5. november kl. 13.


"Min bildefortelling handler om et indre landskap i samtale med den ytre verden.

Helt siden starten av 70 tallet, har landskapet og naturen nordpå, vært mitt symbolspråk.


Tilhørighet og avtrykk av en barndom ligger under med sin melankolske tone, og rommer mye av min fortelling.Dette har gitt meg et blikk mot hva jeg leter etter.

Stadig søker jeg i min underbevissthet etter bilder fra nattlige drømmer eller tanker i mørket. Ofte er jeg våken, mens verden sover, og finner denne tilstanden som en viktig kilde. Mine naturskildringer er vel så mye et uttrykk for sinnsstemninger som landskapets imitasjon.


Verden slik den er i dag, preger de fleste av oss med uro. Det er derfor ikke til å unngå at også dette gir etterklang inn i mitt kunstnerskap. Jeg forsøker å uttrykke en stille reaksjon på en overdøvende klimatrussel, og samtidig fastholde ordet «hjemlengsel» som noe universelt i det å være menneske.


Å være i naturen, og formidle dens skjønnhet, er en stor inspirasjonskilde. Da kan jeg forme mitt sjelelige landskap og lete etter metaforer for å «stemme» bildets uttrykk. Lyset er det mest interessante. Fra mine mange opphold på mitt atelier i Lofoten, har himmelens skiftende lys blitt noe av det mest betagende! Vi trenger himmelen og jorden.
Jeg håper at mine bildetolkninger kan formidle en kombinasjon av et uventet landskap, tilhørighet og fortellende poesi. Helt siden begynnelsen av mitt kunstnerskap har ideene mine kretset rundt denne tematikken. Min lengsel etter lyset og landskapet nord på, etter femti år i Oslo, har skapt en annen form for nærhet og en større bevissthet rundt min kulturtilhørighet. Det viktigste for meg er å skape en billedverden som argument for den sårbare naturens viktige plass i vår felles identifikasjon."


 

Eva Harr (f. 1951 i Harstad) er en norsk maler og grafiker. Harr studerte ved Statens Håndverks og Kunstindustriskole fra 1972 til 1977 og deretter ved Statens kunstakademi fra 1977 til 1981.

Hennes bilder med vakre landskapsmotiver fra Nord-Norge har gjort henne kjent, men hun har også i senere tid hatt et mer ekspressivt uttrykk. Hun har deltatt på Statens Høstutstilling, på kollektivutstillinger i Norge og utlandet og hatt en rekke separatutstillinger i Norge. Eva Harr er innkjøpt av Nasjonalgalleriet, Norsk kulturråd, Riksgalleriet, Nordnorsk Kunstmuseum, Bodø kommune, Narvik kommune, Tromsø kommune, Harstad kommune. Hun har også utsmykket hurtigruten MS «Richard With».

Sommeren 2007 åpnet et permanent galleri med hennes kunst i Reine kultursenter på Reine i Lofoten.

Comments


Kategorier

Arkiv

bottom of page