top of page
Søk

Peer Gynt-utstillingen 2023


 

ANNA SIGMOND

GUDMUNDSDOTTIR

 

PEER GYNT | 4. august - 12. august 2023

Velkommen til årets Peer Gynt-utstilling med Anna Sigmond Gudmundsdottir! Utstillingen åpnes av næringsminister Jan Christian Vestre fredag 4. august 2023 kl. 18, under åpningen av kulturfestivalen Peer Gynt.


 

KUNSTNERSAMTALE | søndag 6. august kl. 13.00

Kunstnerisk leder i Peer Gynt, Ellen Horn, lar oss bli bedre kjent med kunstner Anna Sigmond Gudmundsdottir i en samtale på Løken Scene (på Peer Gynt-areaen på Gålå). Samtalen er gratis og åpen for alle.

 

Anna Sigmond Gudmundsdottir er en av de viktigste stemmene i dagens samtidskunst. Hennes abstraksjoner gir rom for ulike tolkninger. Strukturene og linjene i bildene blir landskaper, noe som er i forandring, hvor vi som betraktere blir trukket inn i en verden som utfordrer vår nysgjerrighet. Disse universelle abstrakte landskapene passer godt inn i Peer Gynts univers, hvor det menneskelige avtrykk og spor forteller sin egen historie. Vi gleder oss til å presentere hennes kunstnerskap i Galleri Låven på Gålå under kulturfestivalen Peer Gynt.


Peer Gynt sin fotograf Bård Gundersen har besøkt Anna, se video her:
Anna Sigmond Gudmundsdottir har de siste årene jobbet med tegning, maleri og collage, ofte i store formater. Om maleriene skriver kunsthistoriker Gustav Svihus Borgersen «Gudmundsdottirs enorme malerier kan se ut som hvit støy, en glitchy digital skjermestetikk, som samtidig påminner om graffitikunst og ny-ekspresjonistisk maleri. Hun forhandler seg frem til noen landskaper som virker tusen år gamle, men også helt på linje med de skjerm-mediene vi drukner tanker og sinn i».


Til Peer Gynt-utstillingen vil Gudmundsdottir vise malerier og tegninger produsert i 2022/23. Utstillingen knytter seg an til hvordan noe ubeskyttet og skjørt omfavnes av noe monumentalt, det være seg arkitektur, teknologi eller natur. I arbeidsprosessen er hun opptatt av overgangene der det uforutsigbare i maleriet omfavnes av linjestrukturer som bygger opp eller skjuler det som ligger bak. Maleriene kan oppleves som energiske, kaotiske og konfliktfylte, men samtidig beroligende som når man sitter innendørs og ser ut på et uvær.


"Jeg etterstreber å få fram en slags kraft i bildene. Billedkunst er jo et visuelt språk, og det er alltid mest interessant hvis andre gir det en type beskrivelse eller har noe å si om det. Å få bildet til å leve sitt eget liv er min oppgave. Jeg synes det å bli spurt om å være Peer Gynt-kunstner var en kjempearti utfordring, og jeg er veldig takknemlig. På Gålå blir Peer Gynt-teateret ett univers og mitt kunstprosjekt et annet - og det er hyggelig at disse to nabouniversene møtes."Annas billedverden appellerer sterkt til meg, forteller kunstnerisk leder for Peer Gynt, Ellen Horn. Det er noe musikalsk og universelt ved hennes kunstnerskap. Med sine myke fargetoner fra jord og himmel i rytmiske nonfigurative figurer, vekker hun følelser og sanser som går rett i hjertet. Det er sikkert derfor bildene hennes vekker interesse ute i verden, og langt utover Gudbrandsdalen hvor hun nå har slått seg ned.


Se utstillingen i Galleri Låvenpå Gålå her:


 

Anna Sigmond Gudmundsdottir

Anna Sigmond Gudmundsdottir (1974) er utdannet ved Kunstakademiet i Bergen i 2000, og deltok i 2002 på den prestisjefylte Manifesta Biennalen. Siden den gang har hun hatt en rekke separatutstillinger i både Norge og internasjonalt, blant annet ved Dropsfabrikken i Trondheim, OK senter for samtidskunst i Linz/Østerrike, Living Art Museum i Reykjavik, Sørlandets kunstmuseum og Galleri Brandstrup.


Hun var representert i Høstutstillingen 2017, og hun deltok i utstillingen «Lights ON» ved Astrup Fearnley Museet i 2008. I 2022 var hun filmfestival kunstner med en større separatutstilling ved Haugaland museum. I 2005 ble hun inkludert i den prestisjefylte publikasjonen Vitamin D: «New Perspectives in Drawing». Sigmond har utført mange offentlige og private utsmykninger, blant annet DNBs hovedkvarter Bjørvika og Universitetet i Stavanger. Siden 2010 har Sigmond vært med på etableringen av Harpefoss hotell-kunstarena, hvor hun også bor og arbeider. I år stiller hun ut både på A.P.T Gallery i London, K.U.K i Trondheim og Nitja senter for samtidskunst. Sigmond er innkjøpt av museer og flere offentlige institusjoner.

Comments


Kategorier

Arkiv

bottom of page