top of page
Søk

Paulsen & Paulsen

Kunstnermøte | 24. april - 16. mai 2021


Velkommen til kunstnermøte med Morten Paulsen og John Paulsen. Utstillingen er et unikt møte mellom to generasjoner Lillehammerkunstnere, med far John Paulsen og sønn Morten Paulsen. Utstillingen åpnes lørdag 24. april kl. 13 av Anders Huuse. Utstillingen varer til og med 16. mai.


*Av smittevernhensyn holdes åpningstalen utendørs*John Paulsen


John Paulsen ble født i Steinkjer i 1892. Med en far som var jekteskipper ble havet en viktig del av hans liv, og han dro selv til sjøs som 16-åring. Siden tok han mellomteknisk skole i Trondheim, og arbeidet på maskinlinjen ved NTH. Interessen for kunst ble vekket i denne tiden. Han tok flere malerkurs og fikk et nært vennskap og samarbeid med professor Harald Krogh Stabell ved arkitektlinjen på høgskolen. Etterdønninger av spanskesyken førte til flere rekreasjonsopphold i Lillehammer. I 1931 flyttet han som nygift til kunstnerbyen. Han debuterte på Statens Kunstutstilling i 1936, og hadde sin første utstilling hos Blomkvist i 1938. Seinere stilte han ut flere ganger, særlig i Trondheim og i Lillehammer. Utstillingen i København i 1949 var i særdeleshet en stor kritikersuksess.


I kunsten gikk John Paulsen egne veier. Hans grove, bevisst fortegnede figurfremstillinger malt i en sterk utradisjonell fargeskala forbauser og engasjerer. Han malte flere store figurkomposisjoner med sosiale motiver, gjerne med fiskere, bønder, båter, jorder og åkrer. Han malte også en rekke portretter.


John Paulsens kompromissløse malerier og sterke personlighet var nok medvirkede til at mange dører ble stengt, og det var vanskelig å finne plass i et trangt malermiljø. I en tid hvor den norske kunstscenen så mot Paris og Frankrike, lå John Paulsen sin stil nærmere tysk ekspresjonisme. Sett med dagens øyne er hans kunstnerskap et spennende korrektiv til den offisielle kunsthistorien, særlig på 1930 og -40 tallet. Minneutstillinger etter hans død bidro til å plassere ham i europeisk samtidskunst, og viser at han kunstnerisk var forut for sin tid. Åsmund Thorkildsen, daværende intendant ved Kunstnernes Hus og seinere direktør ved Astrup Fearnley-museet for moderne kunst og Drammen kunstmuseum, skriver i en omtale i Drammens Tidende fra 1993:


Rent kunstnerisk ligger disse bildene mellom den radikale ekspresjonismen og 1970- og -80-tallets ny-ekspresjonisme. Og sett i forhold til de bejublede stjerner innen f.eks. tysk og italiensk maleri fra de forutgåendetiår, holder en maler som John Paulsen godt mål.Morten Paulsen


Morten Paulsen er født i Lillehammer i 1936 og vokste opp i et hjem fylt med kunstnerisk aktivitet og atmosfære. Han utdannet seg i tegning og grafisk design ved Statens Håndverks- og Kunstindustriskole og London Central School of Arts. Seinere tok han kunstutdanning ved

kunstakademiene i Trondheim og Oslo.


Morten Paulsen debuterte på Statens kunstutstilling i 1981 med collage, men har siden 1982 i all hovedsak arbeidet med akvarell i til dels store formater med lyset og atmosfæren i Lofoten som utgangspunkt. Det nordiske lyset er et eget kunsthistorisk begrep, og Morten Paulsen har særlig søkt seg nordover i mørketiden. Mørkets lys er et sentralt tema hos ham. Flere av bildene har også politiske undertoner.


Morten Paulsens utstillingsvirksomhet har i mange år vært knyttet til akvarellmiljøer særlig i Sverige og de baltiske landene. Han er blitt omtalt som en av nyskaperne i moderne nordisk akvarell, og har mottatt priser og vært innbudt som æresutstiller ved internasjonale utstillinger og biennaler.


 

Se hele utstillingen i videoen under:


 

Reportasje om Morten Paulsen i GD 30. april 2021:

Morten Paulsen GD
.pdf
Last ned PDF • 5.60MB

Comments


Kategorier

Arkiv

bottom of page