Sammen med tingene - når kunsten møter håndverket
Kunstnersamtale fredag 11. februar 2022 kl. 18
Velkommen til kunstnerasamtale på Galleri Zink, med keramiker Elisa Helland-Hansen, pilefletter Bent Vinkler, sosiolog Svein Hovde, leder ved Norsk Håndverksinstitutt Eivind Falk og konservator ved Lillehammer Kunstmuseum Cecilie Skeide. En samtale om skjæringpunktet mellom kunst og håndverk.
Samtalen er en del av utstillingen "Sammen med tingene" med Elisa Helland-Hansen, Bent Vinkler og Svein Hovde.
Se hele samtalen her:
Arrangementet koster 100 kr per person, enkel bevertning inkludert.
Kun 25 plasser! Påmelding til Johan Mæhlum på tlf 48 19 23 03 (ring eller sms)
Elisa Helland-Hansen har helt siden studietiden ved Bergens Kunsthåndverksskole på 70-tallet hatt en forkjærlighet for berøringskeramikk, keramikk som kan brukes daglig til mat og drikke. Hele hennes produksjon dreier seg om bruksgjenstander, og forholdet mellom funksjon og form, farge og overflate, og sosial og kulturell kontekst. Med utgangspunkt i dreiehåndverket søker hun etter sitt eget uttrykk i balansen mellom formuttrykk, glasurbruk og taktile kvaliteter.
Bent Vinkler har sitt utspring i en sterk kunsthåndverkstradisjon, og bearbeider naturens former og materialer i sin kunst. Han arbeider i hovedsak med piletreet, salix, og forbinder tradisjonelt kurvmakerhåndverk med overraskende former til kurver og skulpturer med behørig respekt for naturmaterialets egenart. Som Vinkler selv uttrykker det: ”pilen er min mester”.
”Jeg arbeider med naturens uendelige enkelhet, og forsøker å se og merke dens struktur og rytme, storm og stillhet.”
Svein Hovde er sosilog og har jobbet rundt 20 år ved Institutt for Sosiologi og Samfunnsgeografi ved UiO. De siste ti årene har han jobbet ved Institutt for Informatikk, UiO. Hans primære faginteresser har vært arbeidssosiologi, i de senere årene samfunnsinformatikk og i økende grad, det
som kan kalles tingenes sosiologi. Det siste fagområdet kombinert med en litt utemmet samlemani og utøvelse av håndverk på hobbybasis (særlig knivmaking) har gitt stoff til utstillingen.
I 2009 hadde Hovde en utstilling hvor han stilte ut 2500 kleshengere. Det er en klar sammenheng mellom kleshengerutstillingen og rissemålutstillingen. Begge innbyr til en refleksjon over vår livsform og hvordan dette uttrykkes i et enormt mangfold når våre levemåter og menneskelige praksiser materialiseres.
Comments